Saftkokare “Saftmaja” i rostfritt stål som du kan koka saft på alla frukter och bär med. En fylld fruktbehållare rymmer ca 2-3 kg bär beroende på bärsort och mognadsgrad. Grytan rymmer 7,8 liter och har glaslock med liten ångventil.Beskrivning:En saftmaja är ett tredelat kärl för beredning av saft.Den understa delen fylls med vatten, som av värmen från spisplattan kokas upp och bildar ånga som tränger upp genom ett högt placerat hål i nästa del av kärlet.Översta delen har en perforerad botten, och i den lägger man de bär och andra frukter (eller t. ex rabarber) som ska saftas. Av värmen från vattenångan spricker de, och saften från dem rinner genom perforeringshålen ner i mellandelen av kärlet, varifrån saften sen kan tappas genom ett sidorör, som oftast förses röret med en gummislang och slangklämma som medföljer.Av resterna i den övre delen kan man eventuellt göra mos.Saftrecept:400 g socker per kg bär3 kg (6liter) bär eller frukt1200 g strösocker1. Fyll upp vatten till nivåstrecket i den understa bunken. Varva bär och socker i den översta bunken eller korgen. Trava delarna på varandra, se till att klämman sitter fast ordentligt på slangen och sätt på locket.2. Ställ spisen på högsta värme och koka upp vattnet i den undre grytan. När det börjar ånga skruvar du ner värmen och börjar räkna tiden för saftkokningen. Tappa av en mindre mängs saft och hälla den tillbaka över bären i korgen efter ca halva koktiden.3. Ångkoka ca 3/4-1 timme för bär och för frukt 1-1 1/2 timme. Vill du tillsätta konserveringsmedel gårdet bra att tillsätta 1 kryddmått atamon per liter färdig saft i den mellersta bunken. Fyll väl rengjorda flaskor med den färdiga saften och förse med etikett med innehåll och årtal.Eftersom saften innehåller vanligt socker och har kokats brukar det funka bra att skippa konserveringsmedel om saften kan förvaras någorlunda svalt. Du kan om du vill tillsätta natriumbensoat som konserveringsmedel eller konservera flaskorna genom att koka dem. Det går fint att göra med saftmajan. De fyllda flaskorna ställs i korgen och “kokas” så att saften konserveras.Konservering med värme är minst lika bra som konservering med kemiska tillsatser och konserveringsmedel. Passar alla typer av spisar och hällar – även induktionshällar.Bottendiameter: 22,5 cm.Volym: 7,8 L.Totalhöjd: 40 cm.