Köksmaskiner som gör matlagning och bakning snabbare

  • 17 Sep, 2021

En mixer

Det finns många köksmaskiner som underlättar arbetet så som matlagning och bakning i köket, och detaljhandeln svämmar över av tusentals olika modeller med varierande funktioner. Men vilka är de bästa köksmaskinerna och vad utmärker en riktigt bra maskin? Läs vår artikel där vi redogör för de vanligaste och mest populära köksmaskinerna och deras olika funktioner så kanske det underlättar lite när du ska handla ett nytt redskap nästa gång.

Köksmaskiner och inredning i vacker design

Ett varumärke som svenska Scandinavian Design Factory har satsat på att ta fram en serie med väldesignade köksredskap i naturmaterial med ett minimalistiskt uttryck som är något utöver det vanliga. Förutom tidlösa och stilrena skärbrädor i trä erbjuder man bland annat en vägghängd ficka i garvat, vegetabiliskt läder som kan användas för bestick och olika köksredskap. Iögonfallande är även den horisontala hållaren för hushållspapper som utgör ett dekorativt inslag på köksbordet. Den innovativa kollektionen innehåller vackert utformade köksknivar och knivlisten “Catcher” i samma moderna och avskalade stil.

Assistent och mandolin

Det första man kanske tänker på vad gäller köksmaskiner är den gamla hederliga hushållsassistenten, ett ganska stort redskap som du i princip kan använda till allt: mixa, mosa, vispa, knåda degar och mycket mer. Ett betydligt mindre, men ofta lika uppskattat redskap är mandolinen. Här rör det sig inte om ett musikinstrument utan om ett mindre redskap som hackar och skär alla de grönsaker, frukter och bär som du tillagar. Mandolinen är en enkel plastkonstruktion med utbytbara skivor som har sylvassa knivar med vilka matlagningen blir lekande lätt. När man gör en massa hemarbete är det lätt att bli utsliten och vad kan då passa bättre än en välförtjänt massage i Sunne på ett trevligt spa?

Den oumbärliga stavmixern

En av de köksmaskiner som i stort sett ingen kan klara sig utan är stavmixern. Nuförtiden kommer en stavmixer oftast även med en mixerbägare så att du både kan mixa direkt i grytan och bunken eller först blanda samman ingredienserna i bägaren för att sedan blanda dem.

Laga middagen medan du är hemifrån

Några andra köksmaskiner som anses tillhöra standardutrustningen i ett kök och som säkerligen finns i de flesta hem är elvisp , brödrost, vattenkokare och smörgåsgrill. Men faktum är att det finns fler smarta köksredskap som både sparar tid och arbete. En riskokare är ett sådant redskap, åtminstone i familjer där man regelbundet äter ris. Apparaten är standard i alla kinesiska hem och nu har trenden även spridit sig hit. Kokaren är mycket praktiskt och du kan sätta på riset när du går hemifrån på morgonen så att det är klart när du kommer hem på eftermiddagen.

Köksmaskiner som sparar tillagningstid

En annan köksmaskin som också hjälper dig att laga maten medan du är borta är en multi-cooker som kan alternera mellan att långtidskoka, tryckkoka och värma maten. Principen är densamma, du lägger i råvarorna, ställer in tiden och kan ägna dig åt annat under tiden. På senare tid har även air-fryern blivit mycket populär. Till skillnad mot gamla tiders oljefritöser friterar denna maskin maten enbart med luft, vilket är både nyttigt och tidsbesparande.