Rätt kockkniv för rätt ändamål

  • 25 Oct, 2021

En kockkniv och skärbräda

Det som skiljer en kockkniv från en vanlig kniv är att den förra är en kniv som passar till nästan allt och är av särskilt hög kvalitet. Den är till för flitig användning. Den har superskarp udd som gör att matlagningen blir mycket lättare och roligare. Det är tåliga knivar som håller i många år och är lämpliga att användas för tyngre uppdrag. Kniven skall vara välbalanserad och smidig att hantera. Bladet har hög hårdhet för att behålla sin skärpa och klara all skärning. Man behöver inte tänka på bladets slipning. Välkända märken som Bon Centuri har de egenskaper som krävs av en bra kniv.

Vad utmärker en kockkniv?

Det finns naturligtvis många personliga önskemål men det som är viktigt för alla är att handtaget skall vara sådant att det ligger bekvämt och greppvänligt i handen. Det är också en fråga om säkerhet. Greppet skall dessutom vara säkert när handtaget är vått. Bladet skall helst vara i titan för att uppnå topprestation. Ett sådant blad står emot både rost och slitage. En liten varning dock för personer med svaga handleder. Kockkniven är något tyngre än vanlig kniv vilket kan vara besvärande vid längre användning i sträck. Det finns sammanfattningsvis en del att tänka på vid val av kockkniv, men när man noggrant jämfört och gjort sitt val blir vistelsen i köket en ny njutbar upplevelse.