Fördelar med att dricka koffeinfritt kaffe

  • 26 Jul, 2023

Kofeinfritt kaffe

Det råder ingen tvekan om att kaffe är en av de mest populära dryckerna i Sverige och världen. Många dricker dessutom flera koppar om dagen. Det är inte så konstigt med tanke på att det finns flera hälsofördelar, även om du väljer att dricka koffeinfritt kaffe.

Koffeinfritt kaffe har fått ett dåligt rykte

Många kaffedrickare blir väldigt skeptiska när man nämner att det är ett koffeinfritt kaffe. Det beror oftast på att många faktiskt dricker kaffe för att få en koffeinkick. Man undrar alltså vad poängen är med denna typ av kaffe. Tidigare använde man också farliga kemikalier för att framställa koffeinfritt kaffe vilket gjort att det fått ett oförtjänt dåligt rykte.

Där byter många till koffeinfritt kaffe

Det kan finnas många anledningar till varför man byter till koffeinfritt kaffe. En av de vanligaste anledningarna är på inrådan av läkare. Många med känslig mage klarar inte av att dricka för mycket koffein varje dag. Med ett koffeinfritt alternativ kan du fortfarande njuta av dina dagliga koppar samtidigt som du ska spela spel eller kanske ta en fika.

Det är också ett bra alternativ för den som är gravid. Som gravid bör du vara sparsam med koffeinet eftersom det finns studier som tyder på att det kan vara skadligt för fostret. Livsmedelsverket rekommenderar därför mellan 1-2 koppar om dagen. Då kan koffeinfritt stilla din kaffelängtan.

Så framställs kaffe utan koffein

Innan vi pratar mer om fördelarna ska vi nämna kort hur man faktiskt gör koffeinfritt kaffe. Det är en process där du tar bort koffeinet ur kaffebönorna. Till slut så får du en välsmakande produkt som är helt fri från koffein. Många använder en vattenbehandling men det finns även andra tekniker.

Kan minska risken för diabetes

Kaffe har länge sagts kunna minska risken för typ-2 diabetes. Man har sett liknande effekter på decaf så det är inte bara koffeinets förtjänst. Koffeinfritt kaffe är på många sätt lika fördelaktigt som vanligt kaffe utan att du behöver utsätta din kropp för en koffeinchock.

En annan fördel med kaffe utan koffein är att du kan förbättra din sömn. Många kan inte dricka kaffe sent på kvällen eftersom de då får svårt att sova. För mycket kaffe kan även ge dig mer ångest, vilket du kan undvika med ett koffeinfritt alternativ.

Innehåller samma antioxidanter som en vanlig kopp kaffe

Om du dricker kaffe för alla antioxidanter spelar det ingen roll om du dricker decaf eller vanligt kaffe. Du bör dock vara medveten om att koffeinfritt kaffe innehåller lite mindre antioxidanter. Det beror förmodligen på att lite försvinner under utvinningen. Du kan fortfarande byta till koffeinfritt med gott samvete.

Kort sammanfattning

Koffeinfritt kaffe har fått oförtjänt mycket kritik och har bland annat kallats meningslöst. Så är verkligen inte fallet. Det är perfekt för den som av någon anledning inte vill eller kan dricka koffein. Många upplever också att de får en mer jämn energinivå när de slutar med koffein. Det kan alltså vara en fördel på lång sikt att sluta med koffein helt och hållet. Hos oss hittar du ett stort utbud av kaffe online!